Bältarbo tegelbruk

Bältarbo Tegelbruks AB utanför Hedemora ligger nära väg 266 vid utfarten mot Falun. Tegelbruket som har anor från 1740 utsågs 2000 till ”Årets industriminne i Sverige” och är landets enda i sitt slag som i större skala tillverkar tegel enligt gamla metoder.

Foto: Claes Lampi

År 1876 fick driften en industriell karaktär, då Gustaf Jansson lät uppföra ett för tiden modernt tegelbruk. 1904 installerades ringugnen och en 25 m hög skorsten byggdes. Ugnen fick 12-kammare och rymmer 50 á 55 tusen sten och eldades från början med stenkol och ved. Under 1960-talet övergick man till oljeeldning. Maskinparken förnyades 1916 och har hela tiden kompletterats, bland annat under 1960-talet.

Gustaf Janssons söner drev bruket fram till 1935, då man gick i konkurs och bruket övertogs av byggmästare Strömberg som drev det i kompanjonskap med Adolf Sund. Från 1946/47 drevs bruket av släkten Sund ända fram till 1984 då Bältarbo tegelbruk köptes av fastighetsmäklare Christian Rede och byggmästare Bergman i Hedemora.

Ugnsbyggnaden fick nya takstolar av stål samt tak av korrugerad plåt på 1940-talet. Torkladorna ligger i det närmaste parallellt med varandra och förenas i ena änden av ugnsbyggnaden och i den andra änden av maskinhuset. Ladorna var från början i tre våningar, men har senare byggts om till att omfatta två våningar. De är uppförda i trä med rödfärgad panel och tegeltak, och förbinds inbördes med täckta träbryggor. I den ena torkladan fanns under en period en murad brännugn med tre välvda kammare ovanför varandra.

Produkterna är mur- och fasadtegel, golvplattor och kakelugnshöljen. Man levererar även till antikvariska renoverings- och restaureringsprojekt och har försäljning till allmänheten. Bland annat har massivt stortegel levererats till restaureringen av Katarina kyrka i Stockholm på 1990-talet. Torkningen sker i friliggande torklador av gammalt snitt där man utnyttjar solvärmen.

Foto: Claes Lampi

Källor:


Publicerat

i

,

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *