Bjuvsverken (Kropps AB)

Bjuvsverken daterar sig tillbaka til 1870 då Å. E. von Rosen tillsammans med några andra personer sände ut en inbjudan att bilda ett bolag. Den 16 augusti 1870 fastställde Kunglig Majestät bolagsordning för Kropps AB, och därmed var grunden lagd för den verksamhet som idag bedrivs.

I oktober 1871 påbörjades borrningarna i Bjuv. Den 17 januari 1872 påträffades den första stenkolsflötsen. Den 15 januari 1875 kallades styrelsen till sammanträde om uppförande av en fabrik för tillverkning av eldfast tegel. Fabriken blev färdig 1876 stålverk, gjuterier och andra användare av eldfasta produkter som därefter kom med sina utlåtanden om resultatet.

1875 anlades den första tunnelugnen i Sverige vid Kropps AB. Den ugnen fungerade emellertid inte och revs efter några år.

Det var hård konkurrens mellan Kropps AB, Höganäs Stenkolsverk och Wallåkrabolaget. 1898 slog därför Wallåkrabolaget sig samman med Kropps under namnet Billesholms–Bjufs AB. 1903 gikk de ihop med Höganäs Stenkolsverk och nya namnet blev Höganäs-Billesholm AB. År 1911 tillkom också Hyllinge Stenkols–Lerindustri och Nyvångsverken.

År 1988 blir Bjuvsverken ett eget dotterbolag, Höganäs-Bjuf AB, inom ”Affärsområde Eldfast”. År 1998 köpte den norska koncernen Borgestads Industries ASA upp Höganäs-Bjuf AB. Borgestad ASA har rötter i den norska tegelbruksindustrin, se Borgestad teglverk og chamottefabrik.

Källa: Lundgren, O. (2016). Från Kropp till Höganäs-Bjuf AB. Stawfordska Sällskapet. Historikgruppen för Höganäs AB. Rapport 17.


Publicerat

i

,

av

Etiketter:

Kommentarer

2 svar till ”Bjuvsverken (Kropps AB)”

  1. Profilbild för Mats Karlsson
    Mats Karlsson

    Hej!
    1998 hittade jag vraket efter skonerten AYA som förliste 1893 utanför Öland. Lasten bestod av tegel från Bjuv. 2 stenar av lasten skickade jag ner till tegelbruket i Bjuv. Min undran är om dessa finns kvar och om det, i sådant fall, går att få se?
    Jag har för mig att teglet var ovanligt vars syfte man inte kunde utröna.
    Mvh
    Mats Karlsson

    1. Profilbild för Claes Lampi

      Hej Mats! Bra fråga. Tyvärr har jag ingen kontakt med Bjuv idag. Så jag vet inte om stenarna fortfarande finns. Det bästa är nog om du kontaktar https://hoganasborgestad.com/
      Hälsningar Claes

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *