Tvätt av takpannor

Har du mossa på taket? Ser taket smutsigt ut? Går det att tvätta? Hur är det med högtryckstvätt? Det är inte lätt att veta hur man ska underhålla taket. Men taket är husets femte fasad och behöver underhållas som allt annat. Tvätt och städning kan vara en lösning. Men kom ihåg: Gammalt tegel har sällan varit helt rent i färgen, inte ens när det var nytt.

Nytvättade takpannor. Foto: Claes Lampi

Nedan hittar du några tips på vad du kan och bör göra om taket behöver tvättas eller putsas.

Tvätt är i princip inte nödvändigt

Det första rådet är att tvättning inte är nödvändig i första hand. Mossa kan med fördel skrapas bort, men du behöver inte lägga ner mycket energi på att ta bort gammal smuts och lav. Takpannan är lika bra och hållbar även om den inte är helt ren. Gamla takpannor blir i alla fall aldrig helt naturligt röda som moderna takpannor kan bli. Beroende på formning och bränningsmetoder som används finns gamla takpannor i många olika nyanser.

Vissa takpannor kan också vara belagda med tjära. Detta är nästan omöjligt att ta bort. Det rekommenderas att du helt enkelt borstar eller tvättar pannan och låter tjärbeläggningen sitta kvar.

Det är också värt att notera att effekten av tvätt har en begränsad varaktighet. Efter 10-12 år har takpannan ofta fått tillbaka sin beläggning av alger, lavar och mossa.

Då och då kanske du fortfarande vill tvätta pannorna. Det blir en individuell bedömning utifrån pannornas kvalitet och utseende. Sedan finns det lite olika metoder beroende på om pannorna ligger på taket eller är nedtagen.

Om pannorna är på taket

Ligger pannorna på taket är det bäst att skrapa bort eventuell mossa och skölja med trädgårdsslang uppifrån och ner. Använd en normal kost för att bli av med mossa. Högtryckstvättar med lågtryck kan vara en lösning om takpannan har falsar. Men undvik högtryckstvättar om du har enkelböjda takpannor utan fals där vatten och lera kan tränga in under pannorna. Även med en vanlig trädgårdsslang ska man vara försiktig om det finns risk för att för mycket vatten kommer in mellan pannorna.

Om pannorna tas ner från taket

Om du ska tvätta takpannorna är det bäst att tvätta en panna i taget efter att de tagits ner från taket. Detta är en tidskrävande övning, men resultatet blir oftast bra. Du har då två alternativ:

Med högtryckstvätt: Lägg ut pannorna på marken. Skölj med måttlig kraft (max. 140 bar). Prova några olika munstycken. Smutsen kommer ofta att studsa av.

Handtvätt: Använd stålborste, diskborste, svampar eller liknande. Detta är ett mer omfattande arbete, men något skonsammare mot pannan. Om du har mycket gammal och porösa takpannor bör du prova handtvätt innan högtryck.

Tvål och kemikalier

Tidigare har vi rekommenderat olika tvålar och kemikalier, som kraftvask och klor. Detta rekommenderas inte idag. För det första för att det inte är bra för miljön. Men också för att effekten är minimal. Sköljning med vatten och mekanisk rengöring med borste ger ofta lika ren panna.