Högs tegelbruk

Högs socken, Kävlinge

På norra stranden av Lödde å, mellan Kävlinge och Löddeköpinge, fanns vid sekelskiftet två tegelbruk. Det östligaste av de båda bruken kom att utvecklas till ett stort murtegelbruk, sedan det övertagits av byggmästare J Ahlström och man byggt ringugn 1923. 1928 tillverkades 1 miljon sten och i slutet av 1930-talet kunde man vid åretruntdrift tillverka 3 miljoner murtegel.

På 1940-talet byggdes nya kammartorkar och bruket producerade då gul och gulgrön fasadsten, murtegel, håltegel och mindre kvantiteter rör. 1966/67 då miljonprogrammet inleddes satsade man i Hög, som på så många andra bruk, på en stor och dyr tunnelugn. Satsningen slog fel och bruket gick i konkurs, övertogs av ugnsbyggnadsbolaget som drev det till 1972, då Helsingborgs Ångtegelbruk tog över driften.

De sista åren tillverkades förutom gult fasadtegel, även rött och brunt av skifferleran från Helsingborg, som hämtades med lastbil. 1978 lades anläggningen ner.

Källa: Olsson, L-E. (1987): Tegelbruk i Sverige. En branschinventering. Rapport RAÄ 1987:5. Riksantikvarieämbetet, Stockholm.


Publicerat

i

, ,

av

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *