Lundqvist & Huddén Nya bruket (murtegelbruket)

Lundqvist & Huddéns Nya bruket var i drift från 1918. Övertogs 1964 av Olsson & Rosenlund. Nedlagt 1979. 1 ringugn med 16 kammare. Mur- och fasadtegel.

Wilhelm Lundqvist och Gustav Huddén hade tidigare köpt Ösby såg med tegelbruk i Vittinge. Detta resulterade inte i några förändringar i Ösby. Men 1918 bygdes ett nytt tegelbruk med ringugn inntill järnvägsstationen i Vittinge. Tegelverket fick namnet Nya bruket, men har även kallats murtegelbruket och fasadtegelbruket.

Tegelverket tillverkade i början taktegel, murtegel och dräneringsrör. Ringugnen omfattatde sexton kammare, byggnaden var i fem våningar och maskinerna kom från Kalvuddens tegelbruk.

Platschef mellan 1908 och 1924 var Axel Bolander, som efterträddes av Ernst Kling.

Experiment med sandat fasadtegel påbörjades 1941, och denna tegeltyp blev i fortsättningen huvudprodukt i murstensbruket. I början av 1970-talet tillverkades också antikbehandlat tegel i udda storlekar till reparation av Uppsala slott och Domkyrkan.

En genomgripande modernisering av fasadtegelbruket företogs i två etapper 1963 och 1966. De gamla tegelladorna revs, nya maskiner innstallerades i en ny byggnad som också inrymde panncentral och torkanläggning. En tunnelugn var också planerad, men blev aldrig verklighet.

Olsson & Rosenlund övertog anläggningen 1964. Ringugnen förbättrats 1974, men tegelindustrien var i en krisperiod. Nedläggingen var ett faktum den 27 april 1979.

Källa: Eriksson, L. (1998). Lundqvist & Huddén. I boken Tegelepoken i Heby av Hans Möller.

Moderbolag: Lundqvist & Huddéns Tegel- & Trävaru AB, Stockholm.


Publicerat

i

,

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *