Företaget startades 1823 av Isak Reinhold Wallberg, som ett färgeri för att redan efter några år utvidgas till att även omfatta ett ylleväveri. 1835 flyttades verksamheten ut till fallen vid Slottsmöllan och i början av 1850-talet grundades det första tegelbruket.
Koordinater: 56.694162, 12.870440 (Halmstads kommun)

Verksamheten har allt sedan dess omfattat textil- och tegeltillverkning. 1856 övergick man till aktiebolagsform då Wallbergs Fabriks AB bildades. 1897 byggdes ett nytt tegelbruk för mursten. Det nya bruket bestod av fyra skepp, i det första inrymdes en torkugn av Muller & Pfeiffers konstruktion, i det andra låg ringugnen med två torkloft och i de två sista fanns färdigvarulagret.
I samband med att det nya bruket togs i drift byggdes en muffelugn för glacering av taktegel i det gamla bruket. Det gamla bruket kom efter hand att byggas om till ett komplett taktegelbruk med flamugnar.
Slottsmöllan hade ett mycket brett program både vad gäller taktegel, bl a glacerat, munk- ock nunnetegel mm, och vad gäller mur- och fasadsten. Till specialiteterna kan räknas det mörka handslagna teglet, använt bl a i Engelbrektskyrkan i Stockholm och vid Danvikens ålderdomshem.
Tillverkningskapaciteten var omkring åtta miljoner tegel. 1928 tillverkades 5,8 miljoner tegel och antalet anställda var omkring 60 man. Från 1950-talet, då man installerade sin 104 meter långa tunnelugn, tillverkades endast mur- och fasadsten, och från 1960-talet enbart fasadtegel (rött och brunt).
Källor:
- Olsson, L-E. (1987): Tegelbruk i Sverige. En branschinventering. Rapport RAÄ 1987:5. Riksantikvarieämbetet, Stockholm.
- Slottsmöllans tegelbruk – Wikipedia
Lämna ett svar