Uppsala gamla tegebruk låg vid Fyrisån i norra delen av Uppsala. Bruket var ett av stadens allra äldsta och tillhörde Uppsala stad. Vissa källor kallar det Fyrisvalls gamla tegelbruk. Följande text är kopierad från: Tegelbruken i Svartbäcken och norra Uppsala, Uppsala Industriminnesförening:
År 1570 erhöll staden som gåva av kung Johan III en hage, kallad ”Spånga höge hage” för att man där skulle upprätta en tegellada. Kungen önskan var att man skulle slå och bränna håltegel samt annat tegel för att uppmura hus.
Bruket med tegelugn, tegellada, torkhus, vretar och hagar var utarrenderat och under 1600-talet var både borgmästare och rådmän arrendatorer. De anställde naturligtvis folk för att sköta bruket. Tydligen slarvade man med underhållet, men 1693 tillträdde nya arrendatorer som skötte bruket bättre och gjorde att man kunde åta sig att leverera 24000 tegel per år till det stora slottsbygget i Stockholm. Efter Uppsala brand år 1702 behövdes också mycket tegel och bruket fick ett uppsving. Under resten av 1700-talet tycks det ha gått bra.
Uppgifterna om brukets vidare öden är knapphändiga. Under första hälften av 1800-talet var det sannolikt det enda egentliga tegelbruket i Uppsala. Mindre kvantiteter levererades till kunder i Stockholmsområdet.
Den siste arrendatorn blev krydd- och klädeskramhandlaren Nils Gustaf Ullström som arrenderade bruket åren 1856-1885, åtminstone någon tid tillsammans med en kollega vid namn Carlsson. Årsarrendet uppgick till 501 riksdaler riksmynt. Bruket kom att allmänt omnämnas som Ullströms tegelbruk. Alla var väl inte nöjda med arrangemanget; år 1873 väcktes förslag i drätselnämnden att staden skulle överta Ullströms arrende, men därav blev dock intet.
Det står inte klart exakt när driften upphörde. Sannolikt skedde det år 1885, det år då Ullströms arrende upphörde.
Fyrisvalls tegelbruk byggdes i närheten 1860.
Källor:
- Olsson, L-E. (1987): Tegelbruk i Sverige. En branschinventering. Rapport RAÄ 1987:5. Riksantikvarieämbetet, Stockholm.
- Tegelbruken i Svartbäcken och norra Uppsala. Uppsala Industriminnesförening.
Lämna ett svar